Een boek schrijven én uitbrengen. Daar komt toch wel wat bij kijken. Hieronder een klein inkijkje in de reis die ik maakte.

UPDATES

Dankbaar

DANK JE WEL!Mijn boek is vorige week geleverd en sindsdien ben ik druk in de weer geweest met het versturen van alle pre-orders en andere inkomende bestellingen. Het besef dat ik nu echt mijn eigen boek in handen heb en dat er mensen zijn die dit kopen, moest nog even bij me indalen. Het voelt onwerkelijk, maar ik vind het allemaal vooral ontzettend gaaf.

Lees meer »

Wachten duurt lang

Morgen zou het zo ver zijn. Dan zouden mijn boeken geleverd worden. Het boek dat ik met zo veel liefde geschreven heb, en waar ik ongeduldig op zit te wachten. Ik wil het complete geheel zien, het boek voelen, bewonderen en erin bladeren. Maar bovenal wil ik heel graag jullie bestellingen inpakken en naar het postkantoor rennen. Gisteren heb ik alvast enthousiast héél veel verzenddozen gevouwen, adreslabels aangemaakt en andere voorbereidingen getroffen.

Lees meer »

Promotiemateriaal

Vandaag deed ik een dansje, want mijn promotiemateriaal is binnen. Een cadeautje om uit te pakken. En nog leuker om dit dadelijk te mogen gaan verspreiden bij lokale ondernemers en nieuwe verkooppunten. Ik ben heel benieuwd op welke plekken jullie mijn boek straks spotten. Laat het me weten als je me ergens ziet, vind ik leuk!

Lees meer »

Vertraging

SH*T! Dit is wat ik uitriep toen ik van de drukker vernam dat ze mijn deadline niet gaan halen. Door enige onduidelijkheden in de drukbestanden en het feit dat ik halsoverkop een nieuw soort linnen moest kiezen, loopt de productie van mijn boek vertraging op. Dit betekent dat als je het boek al besteld hebt, je deze niet eind juni op de deurmat hebt liggen. Ik baal hier echt enorm van. Met name omdat ik weet dat sommigen het boek als cadeau besteld hebben en het boek dus voor een bepaalde datum nodig hebben. Maar ik kan momenteel helaas niets anders doen dan wachten. Zoals het er nu uitziet, is mijn boek in week 3 of 4 van juli klaar. Ik durf echter geen exacte datum te noemen. Wat ik jullie wel kan garanderen: Zodra ik de boeken binnen heb, zorg ik ervoor dat deze dezelfde dag nog naar jullie verzonden worden. Pinky promise!

Lees meer »

Exciting things are coming

Lieve mensen, er komen leuke dingen aan. Jullie wisten inmiddels al dat ik in oktober op de We are pregnant beurs in Utrecht sta, waar ik ontzettend naar uitkijk. Vandaag schreef ik me ook in voor de Markt vol verwondering in het Laurentius ziekenhuis in Roermond. Maar dat is niet alles. Er komt nog meer leuk nieuws aan. Dit blijft echter nog even een verrassing...

Lees meer »

Drukken maar

Dat is lang geleden. Ik heb al een aantal weken geen update meer geschreven, maar wil jullie graag weer even meenemen in mijn proces. De afgelopen weken heb ik veel contact gehad met Mandy van Fijne Boeken. Zij zorgt ervoor dat mijn boek prachtig is vormgegeven en hier komt natuurlijk veel onderling overleg bij kijken. Mandy weet mijn ideeën heel goed te vertalen naar papier, met als resultaat dat mijn boek nu een vrolijk prachtexemplaar is. Alles is inmiddels naar de drukker verzonden en kleine opmerkingen vanuit hun kant zijn verwerkt. Klaar om te drukken dus, zou je zeggen. Helaas niet. Er blijkt inmiddels een nog mooiere en fijnere linnen omslag beschikbaar voor mijn omslag. Maar hier wil ik natuurlijk eerst even een sample van zien voordat we tot drukken overgaan. Hier wacht ik nu dus op, zodat ik zeker weet dat het eindresultaat wordt zoals het moet zijn. Zodra ik akkoord geef voor dit soort linnen, kan het drukken écht beginnen. Bijna tijd om al die pre-sales te gaan verzenden dus!

Lees meer »

Pre-sale started!

OH MY GOD, the pre-sale has started. Nog net op tijd voor een speciale moederdag actie. Als je het boek nu besteld en voor de actie kiest, krijg je gratis een cadeaubon thuis gestuurd om cadeau te geven. En of je nu voor de standaard pre-sale of voor de moederdag actie kiest: je koopt nu sowieso met korting! Namelijk maar € 24,95 in plaats van € 29,95. 

Lees meer »

Liefde op het eerste gezicht

Liefde op het eerste gezicht... Dat moet het zijn als je mijn boek ziet. Daarvoor moet de omslag dus perfect zijn. En hierbij komen wederom veel keuzen kijken. Dat het boek een hardcover krijgt, daar was ik al snel over uit. Ook de speciale afwerking zat al vanaf dag één duidelijk in mijn hoofd. Maar dan: de opdruk, het lettertype, wel of geen subtitel, de grootte van de afbeelding, de aanwezigheid van de afbeelding, de rug van het boek, de achterflap... Mijn keuzestress bereikte een hoogtepunt de afgelopen dagen. Ik heb een aantal mensen om hun menig gevraagd. Maar zo veel mensen, zo veel wensen. Hier werd ik dus niet veel wijzer van. Nu lijkt het misschien alsof ik de feedback van anderen niet waardeer, maar integendeel. Juist door andere meningen te horen en hiervoor open te staan, werd steeds duidelijker wat ík het liefst wil. Daarom besloot ik ook nu weer mijn gevoel te volgen. Het beeld dat ik al sinds de start van dit proces in mijn hoofd heb. Dat is hoe ik mijn boek het liefst zie en dat is waar ik voor kies. Nu kan ik alleen nog hopen dat jullie net zo enthousiast worden van dit beeld als ik.

Lees meer »

Vormgeving en omslag

Yes! Zojuist heb ik het definitieve manuscript en de illustraties doorgestuurd naar de vormgever. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij een mooi geheel maakt van deze losse elementen. De omslag is nog niet helemaal klaar. De illustratie is nog in de maak, omdat hiervoor eerst enkele specificaties vanuit de drukker nodig zijn. En die drukker, die moet ik nog kiezen. Ik hoop morgen de laatste informatie binnen te krijgen, zodat ik hierin mijn keuze kan vastleggen. Daarnaast ben ik nog bezig met het schrijven van een korte achterflaptekst. Wat is dat moeilijk! Ik wil een korte, maar krachtige tekst die direct de sfeer van het boek weergeeft. Een tekst die jou als lezer nieuwsgierig maakt. En ongeduldig zelfs, omdat je het direct wilt lezen. Maar om dat gevoel met een paar woorden op te roepen, blijkt best een opgave.

Lees meer »

Help, twijfels

Gisteren schreef ik dat de inhoud van mijn boek helemaal af is. Maar vandaag slaat de twijfel toe. Is het boek wel goed genoeg? Is het niet eentonig? Zit iemand hier wel op te wachten? Ik zit volledig in mijn hoofd en uit mijn twijfel bij enkele personen die de inhoud van mijn boek kennen, maar zij weten mij gerust te stellen. Ik moet leren op mezelf te vertrouwen. Zo lang ik in mijn product geloof, komt het goed. En diep van binnen geloof ik in heel erg in mijn boek! Toen ik zwanger was, was ik op zoek naar een boek dat zowel een mooie inhoud als een mooie uitstraling had, maar ik kon destijds niets vinden dat me écht aansprak. Hoe geweldig is het dat ik dit nu gewoon zelf gecreëerd heb. Daar ben ik best trots op.

Lees meer »

Laatste controle

Bij het afronden van mijn manuscript, waarbij ik aan de slag ging met zinsopbouw, leestekens, feedback enzovoorts, had ik een zakelijke kijk nodig op de inhoud van mijn boek. Nu deze dingen allemaal kloppen, heb ik de afgelopen dagen gebruikt om mijn boek nog eens te lezen in alle rust. Als een laatste controle wilde ik de tekst namelijk weer even voelen. Voelen wat de tekst met me doet, of de volgorde logisch is, of er ergens nog een woordje of zinnetje ontbreekt en of de titels van de gedichten kloppen. Hierdoor heb ik nog enkele minimale aanpassingen gedaan. En nu is de inhoud helemaal af. Yeey!!Ik wacht nog op de laatste samples van een drukker. Hierna kan ik een definitieve keuze maken en de specificaties voor de omslagillustratie opvragen. Zodat Bonte Raaf aan de slag kan met de illustratie voor de omslag. Zodra ik deze binnen heb, kan ik alles naar Mandy van Fijne Boeken versturen. Zij maakt van mijn tekst en de illustraties van Chantal en Elise een mooi geheel en een drukklaar bestand. Dus lieve mensen, het duurt niet lang meer voordat ik mijn eigen boek in handen heb en jullie deze kunnen bestellen. Om dit te vieren wil ik binnenkort een pre-sale aanbieden (tegen een scherpe prijs natuurlijk). Houd mijn pagina daarom in de gaten!

Lees meer »

Bijkomende regelzaken

De afgelopen dagen ben ik veel bezig geweest met het uitzoeken van randzaken. Belangrijke zaken voor de website, zoals een webshop, de algemene voorwaarden en verzend- en retourbeleid. Ook heb ik me volledig gestort op het verzamelen van eventuele verkooppunten. Hiervan heb ik een mooie lijst samengesteld, zodat ik deze partijen straks kan gaan benaderen voor de verkoop van mijn boek. Fingers crossed dat er partijen zijn die hierin daadwerkelijk interesse hebben. Inmiddels heb ik ook steeds meer keuzen vastgelegd rondom het drukwerk. Ik weet welk papiersoort het moet worden, welke vorm het boek krijgt, welke schutbladen ik wil, of het boek genaaid of gelijmd moet worden enz. Het idee in mijn hoofd wordt steeds tastbaarder nu dit soort keuzen gemaakt zijn. Het duurt niet heel lang meer voordat ik mijn eigen boek in mijn handen heb. Een vreemde en spannende gedachte. Ik kan in ieder geval niet wachten.

Lees meer »

Illustratiefeestje

Vanmiddag kreeg ik totaal onverwachts álle illustraties toegestuurd van Elise van Bonte Raaf. Een aantal hiervan had ik al ontvangen, zoals je al hebt kunnen lezen. Wellicht heb je zelfs al de sneak peek op mijn Instagrampagina voorbij zien komen. Maar Elise heeft zich de afgelopen dagen volledig ondergedompeld in mijn boek en heeft in een sneltreinvaart kleine kunstwerkjes gecreëert. Ik word hier echt enorm blij van! Ze heeft precies de stijl weten te creëren die ik zocht: vrolijk, luchtig, stijlvol, kleurrijk maar toch rustig, lieflijk en tijdloos. Ik droom alvast over het eindresultaat van mijn boek waarin de tekst en de illustraties samen een mooi geheel vormen. Ik kan niet wachten.

Lees meer »

Nieuwe feedback redacteur

Vandaag kreeg ik mijn manuscript voor de tweede keer retour van de redacteur. Hierin zijn nog enkele opmerkingen geplaatst waarmee ik aan de slag kan. Hierna is de inhoud van het boek helemaal af. Alhoewel, de twijfel slaat inmiddels weer toe. Klopt alles nu ook echt? Ben ik 100% tevreden over de inhoud? Moeten er niet nog enkele gedichten herschreven worden of helemaal eruit gehaald worden? Ik neem me voor om de komende dagen het manuscript nog eens volledig door te nemen. Niet gehaast, terwijl ik op zoek ben naar fouten en verbeterpunten. Maar volledig op mijn gemak, waarbij ik naar mijn gevoel zal luisteren. Als mij gevoel goed zit, moet ik dat met mijn verstand accepteren. Ik schreef een aantal weken geleden al "probeer niet altijd met je verstand te overdeken waar je gevoel al een antwoord op heeft" en het wordt tijd dat ik dit advies zelf ook eens ga toepassen.

Lees meer »

Voorproefje illustraties

Ohhh, wat werd ik blij van mijn mail vandaag. Ik kreeg de eerste illustraties doorgestuurd van Chantel en Elise van Bonte Raaf. Daar ging mijn hart even sneller van kloppen, want het straalt exact uit wat ik voor ogen had. Ik kan niet wachten op het tweede deel.

Lees meer »

Feedback redacteur

De datum weet ze wel uit te zoeken met het toesturen van het gecorrigeerde manuscript. Maar het is geen grap. Simone Lier heeft met veel liefde mijn manuscript gelezen en waar nodig gecorrigeerd. Dat kan ik zien aan haar feedback. De opmerkingen die ze schrijft lijken ineens logisch! Ik heb dan ook met veel enthousiasme alles opnieuw gelezen en waar nodig aanpassingen gedaan. Sommige stukjes heb ik volledig herschreven om mijn boodschap duidelijker over te kunnen brengen. Inmiddels ligt het manuscript voor een tweede controle bij Simone en ik kijk weer uit naar haar reactie.

Lees meer »

Keuzestress en offertes

Keuzen en offertes... Inmiddels ben ik me ook aan het verdiepen in papiersoorten, lettertypes, boekomslagen, drukkers, verzendmateriaal en postbedrijven. Wat een hoop randzaken komen er kijken bij het uitbrengen van een boek. En dit is nog niet eens alles. Er spoken gigantisch veel dingen en to do lijstjes door mijn hoofd. Maar goed, focus. Nu even offertes aanvragen. Welke drukker kan voldoen aan mijn wensen en welke heeft hierbij ook nog een aantrekkelijke prijs? Welk papiersoort is geschikt voor mijn boek? Hoe dik moet dit papier zijn? Wil ik softcover of een hardcover? (Oké eerlijk, hier hoefde ik niet over na te denken). Moet het boek gelijmd of genaaid worden? Met schutbladen of zonder? Met leeslint of niet? Wil ik ook bedrukking op de rug en op de achterkant van de omslag of alleen op de voorkant van de omslag? En voor mij de aller moeilijkste; wil ik een vierkant boek of een rechthoekig boek? Het duizelt me van al deze keuzes. Ik vraag offertes aan op basis van hetgeen me nu het beste lijkt. Aan de hand van deze offertes zal ik weer verder beslissen.

Lees meer »

Locatie boeklancering

Die prachtige locatie waar ik het over had is helaas geen optie voor mijn boeklancering. Eigenlijk had ik hier al volledig mijn zinnen op gezet, dus ik baal als een stekker. Er zijn nog wel enkele andere locaties die in mijn gedachten opkomen, maar op dit moment kunnen zij voor mijn gevoel niet voldoen aan mijn droomlocatie. Ik ga dus even verdrietig zijn, want dat mag ik van mezelf. Morgen weer een nieuwe dag en betere zin.

Lees meer »

Afspraak Illustrator

Vandaag een spannende dag. Ik heb een afspraak met de illustratoren van Bonte Raaf waar mijn keuze op gevallen is. Ik voel me niet helemaal lekker, maar zet de schouders eronder en stap zo meteen in de auto naar mijn afspraak met Chantal en Elise. Daarna denk ik dat ik op de bank beland en er niet meer vanaf kom vandaag.Update: Wat een fijn gesprek! Ik denk dat we heel goed op elkaar aansluiten en dat dit team en hun ideeën echt iets kunnen toevoegen aan mijn boek. Ik kijk nu al uit naar het eindresultaat. En nu ga ik écht de bank op, want ik voel me inmiddels hartstikke belabberd.

Lees meer »

Illustrator kiezen

Onlangs schreef ik al dat ik enkele partijen benaderd heb inzake de illustraties van mijn boek. Inmiddels is het moment daar dat ik een keuze moet gaan maken tussen al deze, in mijn ogen, kunstenaars. Verdorie, wat is dat moeilijk. Toen ik begon met schrijven voor deze gedichtenbundel had ik een heel duidelijk beeld voor ogen. Zo moest het komen uit te zien en niet anders. Maar gaandeweg moet ik keuzes maken en zie ik heel veel dingen die ik óók mooi vindt. Zo ook met de illustraties. Ik heb mijn idee nu al drie keer bijgesteld, maar nu moet ik een keuze gaan maken voor een artiest. Ik moet dus ook knopen doorhakken in stijl. Ik vertrouw op mijn eigen gevoel en kies dan ook volledig intuïtief.

Lees meer »

Officieel ondernemer

Officieel ondernemer! Vandaag schreef ik me (voor de tweede keer) in bij de KvK. Ja, je leest het goed. Ik was al eerder ondernemer in een heel andere branche. Hier ben ik ongeveer een jaar geleden mee gestopt, omdat ik merkte dat mijn bedrijf te veel tijd en energie van me opslokte. Ik werd geleefd door mijn werk en besloot na bijna 7 jaar dat ik dit niet meer wilde. Na een dik jaar loondienst zijn we echter opnieuw bij de KvK. Nu onder de naam Woorden vol liefs en met een heel ander doel, namelijk een kinderboek uitbrengen én verkopen! Wie had dat ooit gedacht? Ik zeker niet. Ik denk dat ik zelf nog verbaasder ben dan mijn omgeving over het feit dat ik dit daadwerkelijk ga doen. Maar ik ga er alles aan doen om van dit boek een succes te maken en noem mezelf met trots opnieuw een ondernemer.

Lees meer »

Manuscript en locatie boeklancering

YES, de inhoud van mijn gedichtenbundel is af! Deze ligt inmiddels ter controle bij een redacteur. Heel spannend om dit nu met iemand te delen, aangezien ik tot nu toe de enige ben die de inhoud kent. Ook heb ik vandaag een geweldige locatie gecontacteerd inzake mijn boeklancering. Fingers crossed dat deze hier kan plaatsvinden.

Lees meer »

Illustraties

Wat is een kinderboek zonder illustraties? Vandaag heb ik daarom een aantal kunstenaars benaderd op het gebied van illustraties. Heel benieuwd wat zij aan dit boek kunnen bijdragen. Dat gaat nog een moeilijke beslissing worden straks.

Lees meer »

Meeting Fijne boeken

Aangezien de literaire wereld compleet nieuw voor mij is, heb ik hulp ingeschakeld voor de vormgeving en het uitbrengen van mijn boek. Vandaag had ik een kennismakingsgesprek met Fijne Boeken en dit verliep heel fijn. Wat verwacht je ook anders met zo'n bedrijfsnaam? Onze manier van werken lijkt goed op elkaar aan te sluiten, wat ik enorm belangrijk vind. Ik kijk er erg naar uit om handvaten te krijgen inzake allerlei randzaken rondom mijn boek. Want een boek schrijven en uitgeven is leuk, maar dit is ook hartstikke veel werk.

Lees meer »